ANDA PEDIH ULU HATI (HEARTBURN)?

ANDA PERNAH ATAU KERAP PEDIH ULU HATI (HEARTBURN)?

ANDA TAHU PEDIH ULU HATI BOLEH DILEGAKAN MENGGUNAKAN ‘ESSENTIAL OIL’ (E.O)?

Saya menulis berkenaan Pedih ulu hati adalah kerasa saya dahulu kerap mengalami perkara ini. Alhamdulillah apa yang saya amalkan seperti yang dijelaskan, Pedih Ulu Hati saya berkurang.

Pedih Ulu Hati adalah disebabkan oleh asid perut menggangu kawasan di bawah esofagus. Ianya terjadi kerana injap di bahagian atas perut dikenali sebagai lower esophageal sphincter(LES) tidak tertutup (rujuk gambar). Asid perut ini akan memasuki esofagus yang tidak mempunyai lapisan penebat bahan kimia dan akan menyebabkan kesan kimia terjadi. Situasi ini selalu menyebabkan ada rasa sakit dada seperti terbakar. Pedih ulu hati (asid reflux) selalunya terjadi selepas makan sesuatu makanan yang berat.

Sekiranya ia terjadi sekali sekala ianya tidak perlu dirisaukan. Tetapi ada sesetengah orang mengalaminya berkali kali malah ada yang setiap hari. Kekerapan ini boleh menyebabkan masalah yang lebih serius dan perlu diambil perhatian. Kekerapan pedih ulu hati adalah gejala Gastro Esophageal Reflux Disease(GERD)

TANDA-TANDA PEDIH ULU HATI

Gejala pedih ulu hati boleh terjadi dalam pelbagai jenis termasuk:

Rasa terbakar di dada di bawah tulang dada

Sakit dada selepas tunduk, berbaring dan selepas makan

Rasa terbakar dan kepanasan di dalam tekak atau, cecair panas masam, masin di belakang tekak

Kerap Sendawa

Batuk yang teruk

Suara menjadi serak

Pernafasan berbunyi seperti serangan asma.

KOMPLIKASI

Sekiranya pedih ulu hati yang teruk, anda memerlukan diagnosa gastroesophageal reflux, Barret’s esophagus, peptic ulser atau kanser. Berjumpalah doktor anda untuk mengesahkan dignosa tersebut. Komplikasinya termasuklah oesophagitis, strictures dan barret’s oesophagus.

RAWATAN

Amalkan cara hidup sihat seperti menukar tabiat pemakanan. Anda masih boleh makan kesemua di bawah cuma tidak dalam kuantiti berlebihan (bersederhana)

Elakkan makanan pedas dan berempah terutamanya kari, minuman berkarbonat dan makanan yang diawet.

Kurangkan makanan berasid seperti lemon, orange dan tomato (Suatu masa dahulu saya kerap makan semua ni, hampir setiap hari,)

Cuba untuk kurangkan makanan bergoreng dan berlemak. Kembung biasanya terjadi akibat memakan makan berlemak. Lemak akan melambatkan proses pencernaan dan menambahkan rasa perut yang penuh.

Berhenti merokok (jika masih merokok). Menghisap rokok boleh menambahkan jumlah udara yang tertelan dan ketidakcernaan

Sekiranya semakin teruk dan anda mengalami(GERD), anda memerlukan perubatan moden.

RAWATAN SECARA AROMATHERAPI

Terdapat kaedah alternatif yang boleh digunakan untuk membantu mengatasi masalah Pedih Ulu Hati iaitu dengan menggunakan kaedah aromaterapi. Kami di SUTRA menggunakan E.O sebagai bahan utama. Formula disediakan (rujuk gambar)

Minyak Pudina (Peppermint oil)

Minyak Pudina membantu di dalam pencernaan dan refluks asid. Ianya juga bertindak untuk melegakan kesakitan. juga menyegarkan serta rasa sejuknya membantu melegakan sakit di tekak.

Minyak Eucalyptus (Eucalyptus oil)

Di dalam Minyak Eucalyptus terdapatnya satu kompoun yang dipanggil Eucalyptol yang mempunyai ciri-ciri analgesik dan anti-radang (anti-inflammatory). Ianya apabila diserap oleh badan, akan bertindak sebagai Vasodilator (melebarkan salur darah). Ini akan membenarkan lebih banyak darah mengakir dan beredar di dalam badan. ni akan melegakan kesakitan Pedih Ulu Hati.

Buatlah satu minyak sapuan (Massage Oil) berdasarkan formula di dalam gambar. Sapu diketika terkena Pedih Ulu Hati. Anda juga boleh menggunakannya sebagai salah satu gaya hidup baru untuk mengekalkan (Maintenance ) tahap pencernaan optimum.

Selamat mencuba. Anda boleh dapatkan Pure Essential Oil ini di sini http://sutra.com.my/product-category/aromatherapy/pure-essential-oil/ atau hubungi (0193537694 / 0193507553) kami agar kami boleh mengubungi pengedar-pengedar kami untuk melayani anda.

SUTRA MEMANG BEST

#sutra #sutramemangbest #yourscentsoflife #heartburn #essentialoil #massageoil #spicyfood #acidfood

http://www.sutra.com.my

Advertisements

BERSAMA KAMI SEBAGAI EJEN SUTRA

Jom Jadi Ejen SUTRA.
Ejen seluruh Malaysia diperlukan dengan modal serendah RM500

Rujuk gambar untuk maklumat lanjut.

#sutra #sutramemangbest #yourscentsoflife #ejensutra

http://www.sutra.com.my

VERTIGO

Pernah main pusing-pusing macam helikopter, lepas tu rasa tak balance, berdiri macam orang mabuk dan rasa nak jatuh? Macam tu lah keadaan orang yang mengalami #Vertigo.

Apa itu Vertigo?

Vertigo adalah sakit kepala pada orang yang mengakibatkan seseorang mengalami gerakan yang tidak tepat, dengan gerakan berputar atau melayang yang disebabkan oleh gangguan pada sistem vestibular. Gejala vertigo biasanya mengalami mual, muntah dan berpeluh sehingga pesakit tidak dapat menjaga keseimbangan dan kesulitan untuk berdiri dan berjalan.

Apakah Penyebab Vertigo Ini Sebenarnya?

Sebenarnya penyakit ini terjadi kerana terdapat gangguan kepada sistem keseimbangan badan kita. Umumnya, keseimbangan tubuh manusia dikendalikan oleh otak. Apabila otak menerima maklumat, ia akan memproses maklumat tersebut dan menghantar mesej kepada anggota tubuh untuk digerakkan. Sistem keseimbangan badan manusia ini bertumpu di sekitar mata dan di kedua-dua bahagian telinga.

Gangguan atau penyakit vertigo ini akan menyerang apabila terdapatnya gangguan pada bahagian dalam telinga dan juga penglihatan seseorang. Gangguan dalam telinga ini dipercayai berlaku disebabkan oleh cecair yang terkumpul dan perubahan tekanan dalam telinga. Ia boleh menyebabkan kita menjadi pekak dan tak boleh berdiri dengan betul kerana kehilangan keseimbangan.

Bolehkah Vertigo dirawat menggunakan ‘essential oils (E.O)?’

kebelakangan ini E.O sudah mendapat perhatian teruatamanya sebagai perubatan alternatif. E.O sangat sesuai di dalam mengatasi masalah vertigo. E.O bukan sahaja mengurangkan tekanan atau memberikan tidur yang nyenyak, tetapi juga merawat iritasi dan radang yang berlaku di bahagian dalam telinga. E.O membantu dalam:
1. Menstabilkan minda dan fizikal
2. Membendung dari muntah
3. Mengoksigenasi otak
4. Mengurangkan mabuk

Cara Penggunaan E.O untuk Vertigo

E.O boleh diguna secara individu atau dicampur (blend)

1. Buat ‘massage oil’
2. Teknik Resapan (difusse)
3. Hiduan
4. Mandian

Antara E.O SUTRA yang boleh digunakan adalah:

1. Peppermint
Peppermint mengandungi 2 komponen aktif iaitu Menthol dan Menthone yang bertindak sebagai antiradang (antiinflammatory) dan juga boleh merejuvenasi monda, ketegangan saraf, menyegarkan minda serta mengoksigenasikan otak sekaligus meningkatkan tenaga.

2. Lavender
Menstabilkan ketidakseimbangan badan, mengurangkan kerisauan serta menenangkan. Membantu mendapatkan tidur yang cukup.

3. Lemon
E.O ini meransang otak, menyegarkan minda, meningkatkan tenaga, mengurangkan loya sekaligus membendung muntah.

4. Rosemary oil
Membantu mengurangkan migraine dan sakit kepala. Sangat bagus dalam mengurangkan mabuk, kesesakan salur pernafasan dan juga batuk.

Formula E.O untuk Vertigo

2 Peppermint
3 Lemon
3 Lavender
2 Rosemary

Untuk buat Massage Oil, campurkan 5 titis campuran di atas ke dalam 1 sudu makan minyak sayur atau kekacang.

#sutra #sutramemangbest #yourscentsoflife #vertigo

maklumat lanjut berkenaan E.O SUTRA boleh didapati di http://www.sutra.com.my

Sutra A’vera is the Perfect Mantra!

SUTRA NEEDS TO TELL YOU 2 WORDS THAT MAKES SENSE TO YOU… SKIN & BEAUTY

There’s nothing more beautiful than a prettier skin. Your skin gives the most impact when you see yourself in the mirror. Anyone would never resist a way to enhance the beauty of their skin. Truly, you’d buy anything when it comes to skin care.

But, do you realize that knowing the ingredients in the product is way more important than expecting how far the product can beautify or heal your skin? 

Here, in Sutra, we always put our customers first. Hence, that’s why we’ve came out with the amazing A’vera Series. The main ingredient is none other than the legendary plant, Aloe Vera. A’vera Series comes in handy with 5 products:

  • SUTRA A’VERA SOOTHING & MOISTURISING GEL
  • SUTRA A’VERA CONDITIONING SHAMPOO
  • SUTRA A’VERA MOISTURISING SHOWER GEL
  • SUTRA A’VERA FACIAL CLEANSER (MEN)
  • SUTRA A’VERA FACIAL CLEANSER (WOMEN)

Aloe Vera is not just known as the ultimate healer for wounds or burns, it’s beyond that. It’s proven when Sutra A’vera Series is one of the most sought products. It’s proven that our customers don’t have to trouble themselves finding Aloe Vera knowing they can get ‘it’ at instant.  

This marvelous March, is the month for our Sutra A’vera Conditioning Shampoo & Sutra A’vera Moisturizing Shower Gel.

  • SUTRA A’VERA CONDITIONING SHAMPOO: 

Have you ever experienced a dry scalp? Do you even realise that you have a dry scalp? For the fact, some of us do not even know how to differentiate dandruff and a dry scalp! If you find some flakes of dead skin on your head, they may look like dandruff but they’re not dandruff. Using anti-dandruff shampoos may not combat the dry scalp problem you’re having. Therefore, Sutra came out with the Sutra A’vera Conditioning Shampoo that aims to revitalise your scalp and hair. It will leave your hair soft and shiny after applying the shampoo. It’s all thanks to the combination of the superb Aloe Vera, Coconut Oil, & Vitamin E. 

2018-03-01 02.41.16 1.jpg

  • SUTRA A’VERA MOISTURISING SHOWER GEL: 

We guarantee that you might not even come across any Aloe Vera shower gel in the market, before. Now, here you go, the beauty tool that can help to restore your younger-looking skin. So, be ready to say ‘bye’ to the dead skin cells. Also, the main ingredient, aloe vera plays a role to provide the intense moisture to the skin. Because, anyone’s goal, regardless of how old you’re, is to achieve the baby soft skin, not just a ‘beautiful’ skin. With the perfect combination of Aloe Vera, Watermelon, Cucumber, & Lemon; it will stimulate the collagen production. While tea tree is here to protect the skin from bacteria. Voila, worry no more, because it’s time to say ‘hi’ for the new, clean & moisturized body.

 

Perangai-perangai kawan baik yang menjengkelkan.  

Pelbagai perkara yang kadang-kadang dilakukan oleh rakan anda yang agak menjengkelkan.  

Saksikan
1- jamah tetapi umpama melantak makanan kawan 

2-makan dengan mengeluarkan bunyi yang agak kuat sehingga mengganggu selera orang lain

3- ajak kawan sembang tapi dia sendiri tidur sambil berdengkur dengan kuat.

Anda berdengkur? SUTRA ada penyelesaiannya. 

Salah satu cara untuk mengatasi masalah Dengkur ini adalah dengan menggunakan kaedah aromaterapi. SUTRA telah mengambil langkah proaktif dalam  menawarkan kaedah alternatif ini iaitu dengan menggunakan minyak urutan aromaterapi hasil gabungan beberapa minyak pati. Produk yang dipanggil SILENTZZZ ini merupakan gabungan minyak pati Serai, Eucalyptus, Pudina (Peppermint) dan Lavender. Gabungan minyak pati ini akan bertindak ke atas lelangit melalui tindakan anti kekejangan (antispasmodic) yang mengubah atau mengurangkan kadar bunyi geseran lelangit. Silentzzz juga membantu meningkatkan aliran darah ke lelangit, menyebabkan peningkatan sederhana kekejangannya sekaligus mengurangkan getaran dan bunyi bising.

Setiap minyak pati di dalam SILENTZZZ ini memainkan peranan penting di dalam membantu mengurangkan masalah dengkur. Minyak pati Serai contohnya, bersifat sedative, antiradang dan membantu melembutkan sel otot di sauran pernafasan, lelangit dan tonsils. Eucalyptus membantu mengurangkan bengkak di lapisan dalam hidung dan saluran pernafasan, Pudina membantu dalam memastikan kelancaran pergerakan udara di dalam salurang pernafasan dan hidung manakala Lavender pula bersifat antispamsmodic yang melancarkan saluran pernafasan serta memberikan kesan ketenangan untuk tidur yang lebih nyenyak.
 https://youtu.be/Zk7JHDy7jNs 

Don’t Complain

Don’t always complain. Move forward

https://youtu.be/0y1xVLubI3g

What time should you sleep?

Is there a best time to sleep? There is a saying that sleeping early and waking up early is good for your health. How true is that? Is it alright to sleep late and wake up late?

You actually have an amazing biological clock ticking inside your body. It is very precise. It helps to regulate your various body functions including your sleeping time.

From 11pm to 3am, most of your blood circulation concentrates in your liver. Your liver gets larger when filled with more blood. This is an important time when your body undergoes detoxification process. Your liver neutralizes and breaks down body toxins accumulated throughout the day.

However if you don’t sleep at this time, your liver cannot carry out this detoxification process smoothly.

  • If you sleep at 11pm, you have full 4 hours to detoxify your body.
  • If you sleep at 12am, you have 3 hours.
  • If you sleep at 1am, you have 2 hours.
  • And if you sleep at 2am, you only have 1 hour to detoxify.

What if you sleep after 3am? Unfortunately, you won’t have any time to actually detoxify your body. If you continue with this sleeping pattern, these toxins will accumulate in your body over time. You know what happens next.

What if you sleep late and wake up late?
Have you tried going to bed very late at night? Did you realize you feel very tired the next day no matter how much you sleep?

Sleeping late and waking up late is indeed very bad for your health. Besides not having enough time to detoxify your body, you will miss out other important body functions too.

From 3am to 5am, most blood circulation concentrates in your lung. What should you do at this moment? Well, you should exercise and breathe in fresh air. Take in good energy into your body, preferably in a garden. At this time, the air is very fresh with lots of beneficial negative ions.

From 5am to 7am, most blood circulation concentrates in your large intestine. What should you do at this moment? You should poop! Pass out all unwanted poop from your large intestine. Prepare your body to absorb more nutrients throughout the day.

From 7am to 9am, most blood circulation concentrates in your stomach. What should you do at this moment? Have your breakfast! This is your most important meal in a day. Make sure you have all the required nutrients from your breakfast. Not having breakfast causes lots of health problems for you in the future.

That’s the way to start your day
There you are, the most ideal way to start your day. After fully detoxifying your blood during your sleep, you wake up fresh to inhale beneficial energy. Then you pass out unwanted poop from your large intestine. After that, you take in balanced nutrients to prepare your body for a new day.

No wonder people living in villages or farms is healthier. They sleep early and wake up early. They follow their natural biological clock.

Living in the city, we have more difficulty in following this sleeping schedule. We have good lighting, TV and internet to delay our precious sleeping time.

What if you have an assignment to do until late at night? Well, why not sleep early and wake up earlier to do it? Just shift your work time from late night to early morning. You get the same time. But your body will appreciate it.

With this, try to follow this timing as close as possible. Make it your daily routine. I’m sure you will feel fresher and more energetic all day long.

source: http://www.longheh.com/sleep1.html

SUTRA PEPPERMINT PURE ESSENTIAL OIL

BENEFITS OF PEPPERMINT PURE ESSENTIAL OIL

sutra peppermint oil.jpg

1. Clears respiratory tract: ability to open your airways and act as a decongestant
2. Relieves headaches – ability to improve circulation, heal the gut and relax tense muscles
3. Boost energy – improves mental focus and concentration.
4. Due to cooling effect property, it may act as an excellent natural treatment to bring down a fever especially in children.
5. Reduce hunger cravings.
6. Antimicrobial properties.

SUTRA LAVENDER PURE ESSENTIAL OILS

SUTRA LAVENDER PURE ESSENTIAL OILS

ACTIONS:
SUTRA lavender.png1. Analgesic,
2. anticonvulsive,
3. Antidepressant,
4. Antiseptic,
5. Hypotensive,
6. Rubefacient (substance causes redness on skin)
7. Vermifuge (Expel intestinal worm)

AROMATHERAPY / HOME USE :
1. Skin care: Acne, allergies, bruises, burns, dermatitis, inflammation,      
eczema, wounds, all skin type
2. Circulation muscles and joints: Lumbago (painful rheumatic), muscular aches
and pain
3. Respiratory system: Asthma, bronchitis, catarrh, halitosis, laryngitis
4. Digestive system: abdominal cramps, colic
5. Genito-urinary system: Cystitis, dysmenorrhoea (painful and difficult
menstrual)
6. Nervous system: depression, hypertension, insomnia, migraine, nervous system,
sciatica, shock, vertigo

Hari Peladang, Penternak dan Nelayan 2017, 28 Sept – 1 Okt 2017

SUTRA akan mengambil bahagian di Hari Peladang, Penternak dan Nelayan 2017 Peringkat Kebangsaan yang akan berlangsung:
Tarikh: 28 Sept – 1 Okt 2017
Tempat: Hall A, Maeps, Serdang Selangor
Masa : 10 pagi – 10 malam